Golfopleidingen voor leden en niet-leden

Wil je serieus golf gaan spelen voor je plezier of als wedstijdspeler, dan is het nodig dat je over een handicap beschikt. Een handicap is een cijfermatige afspiegeling van de mate van vaardigheid in het golfen. Hoe lager het cijfer hoe beter je het spel beheerst. Handicaps worden geregistreerd van 0 tot en met 54. Op de meeste golfbanen mag je alleen maar spelen als je beschikt over minimaal handicap 54. Sommige banen stellen de eis hoger (36, 28 of een nog lagere handicap).

Hoe kun je een handicap verkrijgen?

Voor het behalen van je eerste handicap (hcp) moet je voldoen aan drie eisen:

  1. Het verkrijgen van baanpermissie
  2. Het behalen van een regelexamen certificaat
  3. Aangesloten zijn bij een organisatie die aangesloten is bij de NGF en die je handicap kan registreren.

1. Baanpermissie

Golf is een technisch complexe sport. Je zult altijd moeten beginnen met het nemen van golfles bij een golfprofessional. Hij of zij beoordeelt of je voldoende vorderingen gemaakt hebt. Als dat het geval is, vul je samen met de golfprofessional een formulier “aanvraag baanpermissie” in. Je kunt dan binnen 10 werkdagen een NGF-pasje baanpermissie afhalen bij de caddie-master van De Kroonprins. Dit pasje is kosteloos en geldig in het jaar waarin het is uitgegeven. Met dit pasje mag je gebruikmaken van alle oefenfaciliteiten. Ook mag je na betaling van de greenfee gebruikmaken van de par-3 baan.

2.  Cursus Regelexamen certificaat

Als je altijd alleen op een baan zou spelen en dan altijd strak rechtdoor slaat met de juiste afstand dan heb je geen gedrags- en spelregels nodig om de sport te beoefenen. De realiteit is echter dat je met meerdere spelers in een bepaalde volgorde achter elkaar en in een bepaald tempo de bal in alle hoeken van de baan zult spelen. Daarom is het noodzakelijk voor de veiligheid en het spelplezier van eenieder dat de spelers zich houden aan de overeengekomen gedrags- (ook wel golfetiquette genoemd) en Golfregels. De vereniging De Lingewaelsche verzorgt een Etiquette en Golfregel opleiding voor iedereen die op De Kroonprins het golfen wil leren. De opleiding bestaat uit:

  • Het ter beschikkingstellen van een spelerseditie van de Golfregels (NGF Regelboekje
  • Een les Etiquette & Veiligheid, Stableford Systeem (puntentelling) en Scorekaart
  • Een praktijkles Golfregels in de praktijk op de par-3 golfbaan

Vervolgens is het verstandig zelf te oefenen voor het regelexamen door de regels te bestuderen en oefenexamens te maken op de website www.NGF.nl. Het Regelexamen wordt afgenomen op De Kroonprins. Als je slaagt, ontvang je een “NGF Golfregelexamen Bewijs van Slagen”.

De inschrijving voor dit programma staat open voor iedereen die les heeft gehad bij de golfprofessionals van De Kroonprins en die baanpermissie heeft verkregen.

Je kunt je aanmelden voor het bovenbeschreven lespakket en examen door een VOUCHER in onze Winkel te kopen.

  • Leden van De Lingewaelsche betalen alleen € 10,- examengeld.
  • Voor niet-leden bedragen de kosten van het pakket € 56,50
  • Als je binnen 3 maanden na het afleggen van het regelexamen speelrecht bij De Kroonprins koopt voor de Par-3 baan of de grote baan, ontvang je € 46,50 korting op de contributie voor golfclub De Lingewaelsche. Graag wel bij aanmelden voor het lidmaatschap vermelden dat je het lespakket hebt afgenomen.

Na ontvangst van de betaling en goedkeuring (wel/geen lidmaatschap) zal het VOUCHER definitief worden.

Het lespakket wordt één keer per maand tijdens het golfseizoen gegeven.

Hieronder is een ingepland lesrooster voor 2022, het doorgaan van de lessen op deze lijst is afhankelijk van de Coronamaatregelen die op dat moment gelden en er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

ReHaCo Lesrooster 2022

Maand Etiquetteavond Spelinstructie Examen
 april maandag 4 april zaterdag 16 april zaterdag 30 april
mei Maandag 2 mei Zaterdag 21 mei Zaterdag 28 mei
juni Maandag 6 juni Zaterdag 18 juni Zaterdag 25 juni
juli Maandag 11 juli Zaterdag 16 juli Zaterdag 30 juli
september Maandag 5 sep. Zaterdag 10 sep. Zaterdag 1 okt.
oktober Maandag 3 okt. Zaterdag 15 okt. Zaterdag 29 okt.

Klik hier om uw VOUCHER voor het Regel- en Etiquettepakket in onze Winkel te bestellen.

3. Organisatie die uw HCP registreert

Als je baanpermissie hebt behaald en het “NGF-Golfregelexamen Bewijs van Slagen” hebt verkregen moet je lid worden van een organisatie die door de NGF erkend wordt voor registratie van je handicap. Dit is bijvoorbeeld golfclub De Lingewaelsche. Je wordt (automatisch) lid als je speelrecht koopt voor de 18-holes wedstrijdbaan of de 9-holes par-3 baan van De Kroonprins.

Vervolgens moet je een ronde (9 of 18 holes) lopen met iemand die reeds een handicap heeft en die door het ondertekenen van je scorekaart bevestigt dat de opgegeven score correct is. Dit is de zogenaamde marker. Hoe je een score moet bepalen en noteren wordt uitgelegd in de regel en etiquette instructie. Als je handicap 54 of minder hebt gelopen dan kunt je je (mede door de marker ondertekende) scorekaart met een kopie van het “NGF-Golfregelexamen Bewijs van Slagen” opsturen naar de handicap registrerende organisatie. De handicap die je dan gelopen hebt, is je eerste handicap. Je ontvangt dan binnen 10 werkdagen een NGF pas met daarop je actuele handicap.

Nieuws