Golfopleidingen voor leden en niet-leden

Wil je serieus golf gaan spelen voor je plezier of als wedstijdspeler, dan is het nodig dat je over een handicap beschikt. Een handicap is een cijfermatige afspiegeling van de mate van vaardigheid in het golfen. Hoe lager het cijfer hoe beter je het spel beheerst. Handicaps worden geregistreerd van 0 tot en met 54. Op de meeste golfbanen mag je alleen maar spelen als je beschikt over minimaal handicap 54. Sommige banen stellen de eis hoger (36, 28 of een nog lagere handicap).

Hoe kun je een handicap verkrijgen?

Voor het behalen van je eerste handicap (hcp) moet je voldoen aan drie eisen:

  1. Het verkrijgen van baanpermissie
  2. Het behalen van een regelexamen certificaat
  3. Aangesloten zijn bij een organisatie die aangesloten is bij de NGF en die je handicap kan registreren.

1. Baanpermissie

Golf is een technisch complexe sport. Je zult altijd moeten beginnen met het nemen van golfles bij een golfprofessional. Hij of zij beoordeelt of je voldoende vorderingen gemaakt hebt. Als dat het geval is, vul je samen met de golfprofessional een formulier “aanvraag baanpermissie” in. Je kunt dan binnen 10 werkdagen een NGF-pasje baanpermissie afhalen bij de caddie-master van De Kroonprins. Dit pasje is kosteloos en geldig in het jaar waarin het is uitgegeven. Met dit pasje mag je gebruikmaken van alle oefenfaciliteiten. Ook mag je na betaling van de greenfee gebruikmaken van de par-3 baan.

2.  Cursus Regelexamen certificaat

Als je altijd alleen op een baan zou spelen en dan altijd strak rechtdoor slaat met de juiste afstand dan heb je geen gedrags- en spelregels nodig om de sport te beoefenen. De realiteit is echter dat je met meerdere spelers in een bepaalde volgorde achter elkaar en in een bepaald tempo de bal in alle hoeken van de baan zult spelen. Daarom is het noodzakelijk voor de veiligheid en het spelplezier van eenieder dat de spelers zich houden aan de overeengekomen gedrags- (ook wel golfetiquette genoemd) en Golfregels.

Vervolgens is het verstandig zelf te oefenen voor het regelexamen door de regels te bestuderen en oefenexamens te maken op de website www.NGF.nl. Het Regelexamen wordt afgenomen op De Kroonprins. Als je slaagt, ontvang je een “NGF Golfregelexamen Bewijs van Slagen”.

Je kunt je aanmelden voor het bovenbeschreven lespakket en examen, informeer  hiervoor bij de aan de golfbaan verbonden golfprofessional.

3. Organisatie die uw HCP registreert

Als je baanpermissie hebt behaald en het “NGF-Golfregelexamen Bewijs van Slagen” hebt verkregen moet je lid worden van een organisatie die door de NGF erkend wordt voor registratie van je handicap. Dit is bijvoorbeeld golfclub De Lingewaelsche. Je wordt (automatisch) lid als je speelrecht koopt voor de 18-holes wedstrijdbaan of de 9-holes par-3 baan van De Kroonprins.

Vervolgens moet je een ronde (9 of 18 holes) lopen met iemand die reeds een handicap heeft en die door het ondertekenen van je scorekaart bevestigt dat de opgegeven score correct is. Dit is de zogenaamde marker. Hoe je een score moet bepalen en noteren wordt uitgelegd in de regel en etiquette instructie. Als je handicap 54 of minder hebt gelopen dan kunt je je (mede door de marker ondertekende) scorekaart met een kopie van het “NGF-Golfregelexamen Bewijs van Slagen” opsturen naar de handicap registrerende organisatie. De handicap die je dan gelopen hebt, is je eerste handicap. Je ontvangt dan binnen 10 werkdagen een NGF pas met daarop je actuele handicap.

Nieuws